Költészet? Hedónia? Bulik? Drog? Szex? Mindegyik elemből bőven láthatunk a Harmony Korine által írt és rendezett amerikai vígjátékban, a Túltolva című filmben. A film egy igencsak sajátos világot mutat be: egy költő eseményekkel teli életét, amelyhez teljesen összetett lélekrajz társul mind az életvitelét, mind a művészetét és a környezetéhez való viszonyát illetően.

Az első képkockákra betántorgó, macskát dédelgető, elhanyagolt külsejű férfi láttán minden felötlik az emberben, csak az nem, hogy ő egy elismert költő. A főszereplő, Moondog egy bohém, léha életet élő művész, akinek életében mindennaposak a vad orgiák és az alkotáshoz elengedhetetlen drogok.

A kalandozgatásból hazatérve természetesen otthon várja felesége, a szuperdögös Minnie, aki becsületesen őrzi a ház vagyonát, és a nagy luxusban boldogan hancúrozik szeretőjével, férje legjobb barátjával.

Ám a nagy medencéken, a legmárkásabb sportkocsikon és a hatalmas gazdagságon felülkerekedve csupán nyomort látunk: Moondog karrierje veszélybe kerül életvitele miatt, ráadásul Minnie halálával is feltételeket szab neki: a vagyonhoz való hozzáférés csak akkor lehetséges, ha befejezi kötetét.

Kezdetét veszi a kétségbeesett hajsza a pénz és az ihlet után, az igazi kalandok: keresztény pirománia, leharapott láb, valamint egy vak repülőgép vezető is helyet kap a repertoárban. Rengeteg hánykolódás után újra visszatér a sokat magasztalt költő a maga sajátos művészi stílusával.

A filmben jól érzékelhető, hogy a bohémság és a szabados életmód nem a szeretet hiányára utal. Minnie kizárólag a Moondog iránt táplált szeretete miatt viseli el férje viselkedését, szeretőjével csak akkor találkozik, mikor Moondog távol van, vele nincs mély érzelmeken alapuló kapcsolata. Moondog, bár léha életet él, mégis mindig visszatér feleségéhez, mégis fáj neki, mikor megtudja, hogy asszonya szeretőt tart. Ám a gyászfeldolgozás sem a megszokott módon zajlik, inkább egyféle furcsa eltávozásnak, fogják fel, nem a halál megszokott jelentésének, ennek egy részére utal az alkotás eredeti címe, a The Beach Bum is.

A filmvilág is igen sokrétű: a luxus és a szegénység is egyaránt helyet kap benne, főleg Moondog életviteléből kifolyólag. A főszereplő egyaránt megtalálja a hangot a leggazdagabb és a legszegényebb rétegekkel, hiszen e két társadalmi csoport erkölcse és züllöttsége sok esetben megegyezik. Ezt a fajta erkölcsöt képviseli a szabados életmód és az élvezetek hajszolása, ami végül negatív hozamként Moondog feleségének életébe kerül.

Ami a képi ábrázolásokat illeti, a film több esetben visszavetít Moondog karrierjének kezdetébe, mikor még egy újhullámos, beskatulyázhatatlan művész volt, és nem egy lecsúszott, ápolatlan csavargó. A helyszínek is ellentétesek: távolabbi, szegényebb kultúrák és egy gazdag terület között váltakoznak. Moondog vad, bulizós életébe, modern költészetébe a lágy zongoraszó és a macska dédelgetése egyaránt beletartozik.

Az egyetlen hétköznapi láncszem a filmben Minnie és Moondog lányának férje, aki nem igazán tud beilleszkedni a családba, túlságosan „puhapöcs” szerintük. Bár minden szereplő belátja, hogy Moondog sok dolgot elbaltázott, abban egyetértenek, hogy hatalmas elme, és egy nagy ajándék a világnak. A film végén a főszereplő világnézetéről is sokat megtudhatunk: nem akar olyan lenni, mint a többi ember, nem tudna mókuskerékben, lekorlátozva élni, hanem ki szeretné használni a számára megadatott időt.

A film hangulatában is összetett, vegyes filmmel kapcsolatos érzelmeket vált ki, mivel nem egy tipikus amerikai vígjátékról beszélhetünk. Zac Efron játéka távol áll a High School Musicalből ismert Troy Bolton karakterétől, Snoop Dogg, Matthew McConaughey, és Isla Fisher is hitelesen alakították szerepüket.

Elgondolkodtató, hogy tényleg létezhet-e szoros kötelék a filmben lévő világban, és az a dilemma, hogy meddig érdemes kitartani és támogatni a másik embert, illetve hogy modern életvitelünkhöz milyen módon kapcsolódik ez az alkotás.

A mi életünkben néha úgy láthatjuk, elhanyagoltak a párkapcsolatok, a házasság szentségét sem tisztelik, és a monogámia kérdésköréről is rengeteg szó esik, nem beszélve a drogokról és az alkohol túlzott mértékű fogyasztásáról. A médiában nap mint nap tudósítanak a hírességek botrányos viselkedéséről, emellett pénzorientált világunkban szinte megkérdőjelezhetetlen, hogy vagyon nélkül nehezen tudjuk egyengetni életünket. A film erősen reflektál ezekre a gondolatokra, tükröt mutat a társadalomnak egy néha viszolygást keltő, de mégis szerethető karakter történetén keresztül.

 Ha valaki kedveli az alpári, de egyben gondolatokat ébresztő filmeket, annak biztosan a kedvencei közt fog szerepelni a Túltolva című alkotás is, hiszen egy izgalmas, eseménydús világba kalauzol. Ezzel szemben, aki irtózik az argótól, a drogok és a szex igénytelen, hedonista világától, annak azt ajánlom, inkább kímélje meg magát a filmtől.

Képek forrása: Iconoclast