Pablo Escobar. Mi jut eszedbe erről a névről? Az ember, aki 1989-ben a Forbes listája szerint a világ leggazdagabb emberei közé tartozott? A férfi, aki mindent megtett a családjáért és segítette a szegényeket? A drogbáró, aki uralta a kokain piacot? Több nézőpont és értelmezési lehetőség, amelyeket felajánl a hamarosan a mozikba kerülő Escobar (Loving Pablo) című Fernando León de Aranoa (rendező és forgatókönyv író) által készített film.

Miért haltak meg fiatal fiúk Pablo Escobarért, azaz ,,El Patrónért”(patrón – pártfogó, példa)? Miért lesz a szeretője a hírhedt drogbárónak egy ismert televíziós, Virginia Vallejo?

Virginia könyvet írt a világról, amely egyszerre csillogó és félelmetes.

,,Szerettem Pablot, gyűlöltem Escobart”.

Kicsoda Pablo?

A szegény családból származó kolumbiai fiú felnőve visszatér a gyökereihez, házat és kórházat épít a szeméttelepek helyére a rászorulóknak, maga mellé emeli a munkanélküli férfiakat fegyvereseknek. Beszéli azt a nyelvet, amelyet a kormány nem értett. Miért hajlandó bérgyilkosnak állni a mocskos utcáról a kamasz fiú? Több pénzt kap az édesanyja így, mint amennyit egész életében meg tudnának keresni.

Pablo a családját mindenekfelett szerette, gyermekeit távol tartotta a drogtól, a pénzt nem sajnálta sem a feleségétől, sem Virginiától.

Kicsoda Escobar?

A szegény családból származó kolumbiai fiú, aki bűnözésből tartotta fent magát, korán elsajátítva a kegyetlenség és a lelketlenség képességeit, amelyekkel a csúcsra juthatott egy olyan országban, ahol a nyomorból kilátás a kerítésig sincs, nem hogy egy jobb élet felé. Kíméletlenül leszámolt az ellenfeleivel, megtalálta az utat, amelyen elindulva pokollá tette Kolumbiát. A kormány az erőszakra erőszakkal válaszolt.

Egy ilyen személyiség kibontakozásához adott táptalajt Kolumbia politikai és társadalmi problémáival. Egy olyan ország, ahol a legnagyobb kartell feje képviselő lehetett és pénzzel meg tudott venni magának szinte bárkit és bármit.

De meddig lehet a csúcson maradni? Hol kezdődik Escobar és hol végződik Pablo? Mi történt Virginiával, aki belátott a kulisszák mögé és élvezte a luxust? Úgy gondolta meg tudja változtatni ezt az embert? Ki tud maradni a piszkos játszmákból?

Penelopé Crúz és Javier Bardem alakításával elevenedik meg előttünk ez a világszerte ismert történet és mutatja meg a nyomor, a drogok és a drogbárók fülledt levegőjű és veszélyes világát, amely a dél-amerikai országokban ma sem ismeretlen.

 

Kép forrása: mafab.hu

Szerző: Gyurkó Krisztina