Négy vendéglátó egységet látogattam meg Budapesten, ahol különféle speciális igényekkel rendelkező fogyasztók tudják csillapítani étvágyukat. Nézzük hová lehet menni, ha testépítőként, cukorbetegként vagy akár vegánként szeretnék jóllakni úgy, hogy egy délutánra leteszem az előrecsomagolt ételekkel töltött táskámat.

Fővárosi diákként rengeteg pláza és étterem van a közelembe, így sok esetben a spontán találkozások helyéül is szolgálnak. Mi van akkor, ha a csábításnak ellenállva máshova szeretnék beülni és nem egy sajtburgerre várva kívánok beszélgetni barátaimmal? Milyen lehetőségeim vannak, ha kiegyensúlyozott étrend szerint élek? Hova tudok menni, ha vegán vagyok? Hol tudok bűntudatmentesen megenni egy szelet sütit? Van olyan hely, ami több speciális igényű ember számára megfelelő?

Először sportolói szemszögből közelítettem meg a kérdést. A város egyik edzőtermi központjának számító Lurdy Ház számos étteremmel rendelkezik, ezek közül emelkedik ki a Healthy Kitchen, mely ételei teljes mértékben beépíthetőek egy egészségtudatos étrendbe. Teljes kiőrlésű buciból készült burgerekkel, szénhidrátcsökkentett calzonékkal, különféle salátákkal, levesekkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. A vevőknek kedvezendő minden hétköznap különféle napi ajánlat érhető el. Én most a csirkés wrap és gazpacho leves kombót próbáltam ki, mindezt 1650 forintért. Figyelembe véve, hogy a tortilla lap gazdagon volt tömve az összetevőkkel és a leves is teljes mértékben természetes volt, így teljesen elfogadható ez az árfekvés. Edzés után tökéletes visszatöltés volt. Az eladók készségesek voltak és a rendelésem is 10 percen belül elkészült. A megszokott sorszámrendszer helyett egy rezgő eszközt adnak, így bármilyen messze is találok helyet magamnak, nem kellett hunyorognom vagy az ebédidei kavalkádban kiszűrnöm, hogy épp utánam üvöltenek-e a pultból. A leves ennél mentesebb és egészségesebb nem is lehetett volna. Más volt az állaga a megszokottakhoz képest, mivel valóban a paradicsom húsa volt az, ami más zöldségek társaságában úszott azoknak a levében. Habár a csirke már mindennapos nálam, az itt használt fűszerezés salátával, finom állagú túróval és egy kis tzat-tzikivel összegöngyölve az enyhén ropogós tortilla lapban remekül el lett találva.

Rendkívül nyugodt hangulatban tudtam elfogyasztani a vegán-indiai ebédemet a belvároshoz közeli Govinda vega és vegán étteremben, mely a kettes villamos vonalán, a Széchenyi István tértől pár percre van. A hely eleve pinceszinten helyezkedik el, ezzel is gondoskodva a városi zajok elkerüléséről.  Leérve egy visszafogott, letisztult belső tér fogadott, ahol elsőre meglepett, hogy szerzetesi ruhában étkeztek egy hátrébb lévő asztalnál. A háttérben nyugtató krisna zene ment folyamatosan, nem sok szöveget használva: Hare Krisna. A napi menü itt 1540 forint volt, rendkívül laktató étkezés, hús nélkül. Először egy paradicsomleves került elém, amit az eladó Maharej levesnek hívott. Krémes állagában megbújt mustármagok és tészta gazdagította az ízvilágot. Az első falat már sejttette, hogy nem hétköznapi tésztával van dolgom. Mint elmondták, ez csicseriborsólisztből készült. Mire a második fogást magam elé vettem, már szinte tele voltam. A kitri egy fűszeres indiai egytálétel, melyet leginkább főzelékhez tudnám hasonlítani. Azon túl, hogy gazdagon van benne rizs és zöldség, valamint édesburgonya, ez az étel az Ayurvedikus tisztító diéta egyik alapétele is. Ha ez még nem lenne elég, az egészhez társul még egy zöldségkorong valamint egy rózsavízből készített limonádé is. Mielőtt megpróbáltam visszatérni a való világba, a zene enyhe transzszerű hatásán túl körbenéztem a belsőbb terekben is, hiszen az étteremmel egybe van építve egy kis bolti rész is, ahol krisnás, valamint indiával kapcsolatos apróságokat lehet venni. Ár-érték arányban eddig itt érte meg leginkább enni. Húsimádóként nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fogok lakni egy elsősorban vegán étteremben. Kellemesen csalódtam.

Amikor a barátaimmal közös helyet kerestünk, abba a dilemmába ütköztünk, hogy én étrend szerint élek, egyikünk gluténérzékeny és ketten közülünk vegetáriánusok, így egyszemélyes kisebbségként volt képviselve a vegyes étkezés. Hol is tudunk mindannyian magunknak való ételt találni amellett, hogy be is tudunk ülni? A megoldás a sushi. Nincs glutén, van húsos és zöldséges is belőle és egészséges, így megvan a szűk keresztmetszet. Számos sushizó közül nekünk az Allee-ban lévő Sushi time-ra esett a választásunk. A sushihoz használt rizs jobban telít, mint amit a háztartásokban szokás használni, de egy adag (körülbelül 9 kisebb darab „maki”) még így sem teljesen tudja elnyomni az éhséget. Hiába a viszonylag magas ár, egyszerűen lehetetlen abbahagyni. Nyílt terű hely, mely az üzletsorokhoz képest elkülönülve a járórész közepén helyezkedik el, így karnyújtásnyira tőlünk a pult mögött készítik frissen. Ezeket bedobozolják, majd fantázianeveket aggatva rájuk a pultból vásárolhatók meg. Érdemes figyelni az árakat, mert van, amikor 50%-os kedvezménnyel is meg lehet vásárolni egy-egy adagot. Inkább két étkezés közti falatozásra ajánlanám. Minden variáció ízletes, de számomra a lazacos-avokádós és a sajtos verziók váltak be.

Desszertért a Boráros térhez közeli Zabrakadabra cukrászdát látogattam meg. Itt elérhető vegán és paleo sütemények, mondhatni jobbak, mint eredeti társaik. Karakteresebb ízvilág, nem hétköznapi ízvariációk. Érthetően magasabb az árfekvés (690 Ft/szelet), de szinte biztosra vehető, hogy legalább annyira eltelít, hogy nem fogunk sóvárogni a második szelet után. Én egy azték chilis-csokis szeletet próbáltam ki, melynél minden falatnál egységesen éreztem egy kellemes pikánsságot. Ezt enyhítendő a tömény csokibevonaton túl a két tésztarétegen belül bújik meg egy vastagabb almás sáv, pont annyira, hogy az ne csak minimum szinten legyen említhető. Szokatlan kombináció, de nagyon találó.

Mostanra már nem igényel nagymértékű körbejárást az, hogy valahol egészségesen tudjunk étkezni. Mondhatni már az a ciki, ha egy vendéglátó nem tud biztosítani semmit a speciális igényekkel rendelkező vásárlóinak. Pár éve még a létező összes pizzériát körbe kellett telefonálnom, ha teljes kiőrlésű lisztből szerettem volna magamnak készíttetni. Ma már nem csak a fővárosban, de vidéki szinten is több helyen gond nélkül hozzá lehet jutni ehhez, például nyáron már Siófokon is csak egy telefonomba került ez. Az önmagunkra való odafigyelés kezd trenddé válni, ami hatalmas örömmel tölt el. Ha ez így halad tovább, akár az olyan horderejű tényeken is tudunk változtatni, mint Magyarország helyezése az Egészségügyi világszervezet, az elhízás mértéke alapján felállított világranglistán, ahol világi szinten negyedik, európai szinten a legkevésbé sem előkelő első helyet foglaljuk el.

Kiemelt kép forrása: pexels.com via mali maeder