Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…. valójában, amiről ez a cikk szólni fog, az se nem volt régen, se nem messze. Mindannyiunk baráti társaságában, ismerősi körében akad legalább egy nagy Star Wars rajongó, aki új Jedi rendet akar alapítani, egy Harry Potter fan, aki évek óta várja a meghívót a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából, vagy éppen egy Trónok Harca megszállott, aki egy perc alatt, időrendben felsorolja a Targaryen ház vérvonalát. Ha mi magunk nem is vagyunk annyira megszállottak, azért legalább egy-egy pillanat erejéig biztosan találkoztunk már a fentebb említett, és még sok egyéb remek fantasy és sci-fi művel.

De vajon eltöprengtünk-e már azon, hogy egyes művek mögött milyen tudományosan kidolgozott rendszerek állnak? Már-már félelmetes az a precízió, amivel az írók, rendezők egy komplex, valódi rendszert helyeznek bele saját alkotásukba, amit aztán elénk tárnak. Ha a töprengés kimaradt, akkor sincsen semmi gond, mert vannak, akik ezt megtették helyettünk és még könyvet is írtak róla.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg három olyan könyv, amely a fantasy és a sci-fi világok legösszetettebb rendszereibe is elkalauzol bennünket, és olyan összefüggésekre világít rá, amelyre talán a sokadik olvasáskor/nézéskor sem jönnénk rá. 2016-ban jelent meg az első könyv, A Sci-fi Politológiája; ezt követte rá egy évre a Fantasztikus Világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban; majd idén 2018-ban jelent meg a Nevelj jedit! – A képzelet pedagógiája. Három év, három nagyszerű könyv, amely nem egymás túllicitálására íródott, hanem mint egy „franchise”, egymást tökéletes kiegészítőivé váltak, amellett, hogy önállóan is nagy élményt tudnak nyújtani az olvasóközönségnek.

Tóth Csaba: A Sci-fi Politológiája

Tóth Csaba politológus-szociológus, a politika és a science-fiction rajongója. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktus, ahol egyetemi kurzusokat tart a sci-fi és a politika kapcsolódásairól. A könyv pedig tovább viszi ezt a kapcsolatkeresést és különböző sci-fi művekben tárja fel a politikai alrendszereket és mutatja be annak szereplőit. A 2016-ban megjelent könyv idén egy átdolgozott, új, kötött kiadásban került a boltokba.

A politika, a közügyekkel való foglalkozás, a mindennapi döntések súlya ahogyan jelen van az életünkben, úgy jelen van az összes sci-fi alkotásban is. Ha első találkozásra nem is véljük ezeket felfedezni, Tóth Csaba könyve segít nekünk ebben és például megtudhatjuk, hogy a Jedi rend egy „idegen test” a Régi Köztársaságban.

A Sci-fi Politológiája többek között tárgyalja a Star Wars, Az éhezők viadala (The Hunger Games), a Star Trek és A Dűne (Dune) univerzumát, és emellett olyan kérdéseket jár körbe, mint például a demokráciák és diktatúrák a science-fictionokban, az egyenlőség és egyenlőtlenség a jövőben, vagy éppen a „mi és ők” társadalmi csoportjait,

A könyv elolvasásához, megértéséhez minimális tudás is elég, ugyanis a szerző minden fejezet elején, hoz egy-egy példát az adott műből és azt követően kalauzol el minket a fantasztikus univerzum politikai rejtelmeibe. Valamint politológus diplomával sem kell, hogy rendelkezzünk, hiszen minden mozzanatot és összefüggést szakszerűen, de közérthetően magyaráz a könyv. A tudományos fantasztikum és a politika kedvelőinek egy könnyed, ajánlott olvasmány, a sci-fi megszállottaknak és rajongóknak pedig kötelező mű.

 

Tóth Csaba [et al.]: Fantasztikus Világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban

A Sci-fi Politológiája megjelenését követő évben, ennek folytatásaként jelent meg a Fantasztikus Világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban című könyv, amely tovább viszi a már megismert stílust, azonban új műveket és új szemléleteket is megjelenít. A kötetet 15 szerző – akik mind a hazai társadalomtudomány, közéleti elemzés, és a tudományos-fantasztikus újságírás legjobbjai – alkotta meg, akik olyan társadalmi és politikai kérdésekre adnak választ, amely az átlag sci-fi, fantasy kedvelő, de talán még a legnagyobb rajongók figyelmét is elkerüli.

A kötetben újra találkozhatunk a Star Wars univerzummal, amelyben a diktatórikus Galaktikus Birodalom elleni lázadás lehetőségeit és esélyeit ismerhetjük meg, de olvashatunk az utóbbi idők legsikeresebb sorozatáról, a Trónok Harcáról (Game of Thrones), amin keresztül Westeros véres csatái mellett a különböző politikai játszmákat is elénk tárja. Továbbá a DC Comics rajongók is örülhetnek, ugyanis a könyvben helyet kap kedvenc sötét lovagjuk is, Batman, és a zombi rajongók is olvashatnak a Walking Dead-ről.

Ahogy említettem a kötet tovább viszi A Sci-fi Politológiájának könnyed érthető hangvételét. Bár a szerzők különböző megközelítésből elemzik a műveket, a sajátosságuk mégis egy nagy egésszé teszi ezt a művet, ami véleményem szerint újabb remek időtöltést tud okozni minden tudományos-fantasztikum rajongó számára. Illetve minden politológia és szociológia kedvelőnek egy kritikus, megfigyelő szemléletmódot tud átadni ez az antológia, hiszen pontosan azokra a társadalmi mozzanatokra világít rá, ami két kard összecsapása közben történik.

 A kötet szerzői a teljesség igényével: Ceglédi Zoltán, Filippov Gábor, Földi Bence, Hoffman István, Kisteleki Károly, Lovász Dorottya, Muchichka László, Pintér Bence, Sik Endre, Szabó Zoltán Ádám – Oroszlány Balázs, Tóth Csaba, Török Gábor, Zotter Judit, Zsótér Indi Dániel

Nagy Ádám [et. al.]: Nevelj jedit! – A képzelet pedagógiája

Nagy Ádám szerkesztésében jelent meg a harmadik fantasy-t elemző, boncoló könyv, amely az előzőkhez képest, maga mögött hagyta a politikatudományt és a társadalomtudományt és helyette a fantasztikus világok pedagógiai módszereit, oktatási rendszereit elemzi. Bár témájában eltér az előző kettőtől az alkotás, de stílusában tovább képviseli a szakmai nagyságot.

A kötet olyan műveket mutat be, amelyben valamilyen szinten jelen van az oktatás és a nevelés. Többek között olvashatunk a Harry Potter univerzumának híres iskolájáról a Roxfort Boszorkány- és Varászlóképző Szakiskolájának oktatási rendszeréről, a tanárikarról és a pedagógusi modellekről. Megtudhatjuk, hogy a Jedi rend milyen nevelési módszereket alkalmaz, vagy éppen a Trónok Harcában a Hét Királyságban, hogy működött az oktatás, nevelés. Mindezek mellett helyet kap a kötetben a Star Trek-ből ismert Kobayashi Maru-próba, az X-Men mutánsainak tehetséggondozása, de találkozhatunk Stephen King művével is vagy éppen az Így neveld a sárkányodattal.

A sci-fi és fantasy rajongók, ha elolvasták az előző két könyvet, akkor szerintem ezt is elfogják, hiszen tökéletesen beleillik a sorba, de minden tanár és pedagógus számára egy tökéletes olvasmány lehet, amely egészen más diemnzióba helyezi a mindennapos, valóságban kiütköző helyzeteket.

Összességében elmondható, hogy ezek a könyvek, ha nem is tudják az összes sci-fi, fantasy, szuperhősös könyvet vagy filmet elemezni, képesek arra, hogy elolvasásukat követően egy új látásmódot nyerjünk és úgy üljünk be egy mozifilmre, vagy úgy vegyünk kezünkbe egy könyvet, hogy figyelünk már ezekre a szempontokra és azokra az apró részletekre, amik teljessé teszik ezeket a műveket, minden alrendszerükkel együtt.

Csak remélhetjük, hogy még több ilyen és ehhez hasonló kötet fog megjelenni és még különböző tudományterületek csatlakoznak és bővítik ezzel ezt a születendő „franchise-t”.

A könyvekről és a kiadóról további részletek itt olvashatóak:

Athenaeum Kiadó

A Sci-fi Politológiája

Fantasztikus Világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban

Nevelj Jedit! – A képzelet pedagógiája

Szerző: Szalóki Viktor

Képek forrása: Athenaeum Kiadó honlapja, pixabay.com