Régi, de jól ismert műsor feszegette sorra a különböző társadalmak határait. Témái igen széleskörűek, és mindig egy-egy nyugalmat megzavaró kérdéskört járnak körbe. A szépséget is különös módon mutatják be: a transzszexuális emberek szemszögéből.

Vajon egy transzszexuális ember is nevezhető szépnek? Létezik olyan társadalom, ahol az ember másságán nem botránkozik meg mindenki, hanem tudomásul veszik és elfogadják, sőt, a lehető legtermészetesebbnek veszik? A válasz határozottan igen. De mégis hol? Erre ad választ többek között a NatGeo Tabu című műsorának egyik része.

A nyugati vagy keleti kultúra, esetleg a Föld apróbb vallásos szegmensei lehetnek a nemükön változtatni akaró emberek mentsvárai a kirekesztés, negatív diszkrimináció ellen? A sorozat egyikrésze a nem-csere témáját firtatja általánosan, illetve egy-egy konkrét példán keresztül is. Felismerés, vacillálás, döntés, kezelések, hormonok, és még sok-sok apró momentum, amiken az érintetteknek végig kell menniük, olykor szenvedések árán. Mégis milyen áldozatot kell hozniuk, hogy boldogok lehessenek?

A legtöbb európai országhoz hasonlóan az USA is két nemet fogad el nyilvánosan a társadalomban. De ez nem azt jelenti, hogy csak ennyi létezik. Hovatartozásunkat számos módon kifejezhetjük: viselkedésünkkel, öltözködésünk által, társasági körünkkel, de van még egy pont, amely visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Az amerikai orvostudomány számára a nemváltoztató műtétek egyre inkább rutinnak számítanak.

A transzszexuális nem transzvesztita! Bár az elnevezés hasonlósága miatt gyakran ugyanannak gondolják az emberek, de ez két teljesen különböző dolog. A transzszexuális, vagy transznemű embert legegyszerűbben úgy lehet meghatározni, hogy rossz testbe született. Női testbe zárt férfi lélek, vagy egy női lélek férfi testben? Egy babázó kisfiú, vagy kocsikázó kislány esetében nem kell rögtön erre gondolni, de hosszútávon akadhatnak árulkodó jelek. Ebbe a helyzetbe egyaránt beleszülethetnek férfiak és nők is, nem választás kérdése, és a neveltetésen is ritkán, csak szélsőséges esetekben múlik.

A transzvesztita szót leggyakrabban olyan férfiakra használják, akik szeretnek női ruhákba öltözni, esetleg sminkelik is magukat. Ettől függetlenül lehet szó teljes mértékben hetero férfiakról, otthon feleséggel és gyerekekkel. Ez a fétis csupán kellemes érzést nyújt, nem azt jelenti, hogy az illető szeretne is az ellenkező nemhez tartozni. Nőkre ezt a kifejezést kevésbé alkalmazzák, ugyanis az ő esetükben sokkal inkább elfogadott a férfi ruházat viselete.

Az életbe eme kettőssége kompromisszumokat kötve teljesen jól beleépíthető egy házasságba. Kellő nyitottsággal és a másik igényeinek figyelembevételével a harmónia is megőrizhető, amelyre remek példa egy családos férfi története.

A szépség relativitását mi sem mutatja be jobban, mint az alábbi videó. A biológiai nem, amibe beleszülettünk, nem saját választásunk, ezért lehet, hogy önkifejezésünkhöz más eszközöket kell választanunk, mint ami eleve megadatott nekünk.

Nőből férfi

Gondoljunk csak bele, mi szükséges ahhoz, hogy egy nőt az utca embere az ellenkező nembe soroljon? Nyilván azok a bizonyos nemi jellegek okozhatnak ilyen benyomást: arc- és testszőrzet, izomzat, öltözködés. Az utóbbi könnyen kivitelezhető, manapság már a férfias ruhákat viselő nőket meg sem különböztetik, társadalmilag elfogadottnak mondható. Az izomzat is kivitelezhető kellő mennyiségű edzéssel, izmot mindenki tud varázsolni magára. Viszont az erősebb, férfias szőrzet már teljesen más kérdés. Tesztoszteron nélkül szinte lehetetlen a megvalósítás, de a férfi hormonok emellett hozzájárulnak a már testen lévő szőrzet megerősödéséhez is.

A nemi szervek kérdése még a fentebb említetteknél is sokkal bonyolultabb. Ahhoz, hogy egy nő teljes mértékben férfivá alakulhasson át, igen komoly orvosi beavatkozásokra van szükség. Nem mindenki meri rászánni magát egy ilyen műtétre. Egy gyakorinak mondható mellplasztika nem csak a mellek nagyobbítását eredményezheti, hanem azoknak eltávolítását is. De egy női nemi szervből férfit kialakítani már teljesen más kihívás. Megoldható, vannak már rá kész példák is, viszont gyermeknemzésre nincs esély mesterségesen kialakított férfi nemi szervvel.

Testközelből megélni, hogy lelkünk nem tud az adott fizikális testben kiteljesedni, nem egyszerű. Ezek az emberek saját bőrükön tapasztalták meg azt a folyamatot, ahol a lélek és a test kompromisszumot kötve közeledik egymás felé.

Férfiból nő A fentebb említett művelet visszafordítva talán egy szinttel nehezebb. Miért tűnhet nagyobb kihívásnak egy férfiból nőt faragni? A lágyabb vonásokat talán könnyebb felerősíteni hormonok segítségével, mint a keményebb külsőt finomítani. Arcszőrzetet lehet varázsolni oda, ahol eddig nem volt, viszont annak eltüntetése már keményebb feladat. Egy jó frizura vagy igényes smink sokat dob a látványon, sok esetben senki fia nem tudná megmondani, hogy ki van a maszk mögött.

Ezek a férfiak sok esetben esztétikusabb külsővel rendelkeznek, mint egy alapból női jegyekkel született személy. Előfordul, hogy a kifejezetten női fegyverzetnek minősített smink és stílusjegyeket rátermettebben alkalmazzák nőtársaiknál, az alapos utánajárás és gyakorlás segítségükre van ebben. Az általánosítás itt sem ér, de vitathatatlan, hogy ilyen esetekről is beszélhetünk. Gyakran szinte lehetetlen kitalálni, hogy “előző életében” az ellenkező nemhez tartozott valaki, hacsak ő maga be nem avat ebbe a titokba. Persze nem ritka a túlzó, szélsőséges vonalak és erős színek használata sem, megesik az is, hogy az önkifejezés túlzó méreteket öltve átesik a ló másik oldalára.

Továbbá a fentebb említett műveletek ellenkezője történik egy műtéti eljárás során. A pénisz, a herék és a herezacskó eltávolítása, majd ezekből egy hüvelyhez hasonló testrész kialakítása sem jelent gondot manapság pár gyakorlott orvos számára. A beszedett ösztrogének hatására a mell megnövekszik, a vonások ellágyulnak, az érzékenység felerősödik. De működő pete és petefészek még az orvosok számára is kihívás lenne, szinte lehetetlen is teljesíteni.

Ha egy szórakozóhelyen, az utcán, a boltban, színházban vagy az egyetemen összefutunk egy transznemű emberrel, nem ez lesz első gondolatunk. Lelki szépségük vagy romlottságuk hasonló, mint hetero társaiknak. Testi jegyeik az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre inkább követik a sztenderdként elfogadott társadalmi nemhez rendelt első és másodlagos nemi jellegeket is.

Egy transznemű ember is lehet szép?

 

Gyere és ünnepeld velünk a sokszínűséget a Budapest Parkban június 7-én a Budapest Pride Rainbow Party forgatagában. Jegyek még kaphatóak az alábbi linken.

 

Képek forrása: pixabay.com