2019 január 14-én megrendezésre került az Egyesek Youth Association szervezésében egy Karriertervező Műhely névre keresztelt esemény, amelyre 16-24 éves fiatalok jelentkezését várták a szervezők.

Az esemény alapvető célja nem az volt, hogy konkrét válaszokat adjon, hanem hogy segítsen a jelenlévőknek végig gondolni, hogyan is tudnák megválaszolni saját kérdéseiket. Körülbelül húszan vettünk részt a műhelymunkában, egy csoportként, vagy párosával dolgozva, főleg az ötleteink, gondolataink megosztásával hozzájárulva a munka haladásához. Bár idegenek voltunk egymás számára, az irányított gondolatfolyam végül elvezetett néhány kérdéshez és ötlethez, ami a jelenlévők elmondása szerint sokat segített nekik.

Manapság a középiskola vége felé közeledő, illetve a nagybetűs ÉLETben szárnyaikat próbálgató fiatalok számára az egyik legégetőbb kérdés a “Mihez kezdjek az életemmel?”. Úgy érezzük, meg kell találnunk a választ, mégpedig a lehető leghamarabb, mert elszalad mellettünk az idő. Bár manapság egyre gyakoribb, hogy a 30-40 éves korosztály is változtatást eszközöl a karrierjében, az első nagy döntéssel szinte mindenki ebben a korban szembesül.

A műhelymunka egy ‘brainstorminggal’ kezdődött, ahol a résztvevők összedugták a fejüket, és végig gondolták, mi lehet fontos valakinek karriertervezés szempontjából. Egy ilyen döntés meghozatala előtt a lelki és a praktikus kérdéseket is végig kell venni, a financiális lehetőségektől a családtervezésen át a legapróbb személyes érdeklődési körig. Szóba kerültek a készségek, adottságok, tapasztalat, valamint az értékek, a kitartás és az érzelmi kötődés. Bár ezeket a szempontokat mindenkinek érdemes figyelembe vennie, az esemény maga nem tartott elég sokáig ahhoz, hogy mindent részletesen átbeszélhessenek a résztvevők, inkább afféle indikátorként működött.

Ugyanehhez a témához kapcsolódva minden résztvevő kitöltött egy tesztet, ami a számukra fontos jegyekre kérdezett rá, avagy: mi a fontos neked a leendő munkahelyeden? Természetesen mind tökéletes karriert, sok fizetést, kevés munkaórát szeretnénk, közben pedig a lehető legtöbb munkahelyi sikert elérni. Miután ez megmutatkozott a kitöltők eredményein, mindenkit megkértek, hogy vegye végig újra a fontossági sorrendet. Racionális ugyanis, hogy nem kaphatunk meg mindent az életben amire csak vágyunk, és soha egyetlen munkahely sem lesz tökéletesen olyan, amilyennek megálmodjuk. Az álmokból természetesen nem szabad alább adni, csak vegyük észre, hogy sokszor irracionálisak az elvárásaink, és azzal töltjük az időnk nagy részét, hogy hagyjuk, hogy az elégedetlenségünk emésszen bennünket.

A műhely második fele az álommunkánk leírásával kezdődött, egy olyan munkáéval, amit szívesen végeznénk, függetlenül pénztől vagy elvárásoktól. Ezután az erősségeinkre összpontosítottunk, ez a feladat az önbizalmunk növelésén kívül az állásinterjúkon való teljesítményünket is hivatott volt növelni. Végül egy szabadabb beszélgetést folytattunk egy kérdésről, ami időközben merült fel: Vajon az álommunkánk elég jó lesz nekünk, ha majd egyszer elérjük? Ennél a kérdésnél mutattak rá, hogy mindig lesz egy szakadék az álom és a valóság között. A legfontosabb feladat az, hogy eldöntsük, melyik elvárásaink élvezhetnek előnyt a többivel szemben.

Amikor eldöntöttem, hogy jelentkezem a műhelymunkára, nagyon izgatott lettem, leginkább abban reménykedtem, hogy némi betekintést enged majd a munka világába, racionálisabb szemmel vizsgálhatom majd meg a lehetőségeimet. Ez részben így is történt, bár a konkrét karrierlehetőségeket természetesen nem tudtuk egyesével végig venni. Leginkább azoknak ajánlanám ezt a lehetőséget (amit az Egyesek Youth Association időről időre megszervez és a Facebook oldalukon is hirdet , akik még gondolkoznak a saját elvárásaikon és vágyaikon. Konkrét választ nem kínálhat senki más, csak te magad, vagy esetleg egy karriertanácsadás. Ez az esemény csak a saját gondolataid rendbetételét fogja elősegíteni, nem egy varázslatos választ ad neked. Ezzel egy időben, az esemény során többeknek is sikerült magabiztosabbá válni a céljaikkal kapcsolatban, és akik döntést nem is hoztak, azok is elgondolkodhattak egy kicsit. Én is ebbe a második csoportba tartoztam, és nem bántam meg, hogy jelentkeztem.

Kiemelt kép forrása: pexels.com via startupstockphotos.com