A 2018-as Verzió Filmfesztiválon a dolgok jelenlegi állására koncentráltak a filmkészítők. A feladatuk az volt, hogy olyan dokumentumfilmeket forgassanak, amelyek felhívják a figyelmet a jelenkori problémákra, részletesen bemutatva egy-egy fontos aspektust a világból. A Farkasok szabadon című, 89 perces film a demokrácia álarcába bújtatott korrupt rendszerekről szól, amelyek a kisebbség elnyomásával maradnak hatalmon. A filmet a Kino Café Art moziban volt szerencsém megtekinteni.

A vetítés után lehetőségünk nyílt röviden beszélgetni a film producerével, Patrick Hamm-el is, aki több kérdést megválaszolt és kiemelte, hogy mivel a film készítése óta eltelt némi idő, néhány részlet a jelenre már nem feltétlenül vonatkozik. A rendező, Rupert Russell, és ő maga sokáig járták a világot anyagokat gyűjtve és ezekből választották ki azokat, amelyek legalkalmasabbak voltak a mondanivalójuk kifejezésére.

A film a Hong Kong-i esernyős forradalom bemutatásával kezdődik. A forgatás során több különböző álláspontot vettek figyelembe, a szereplőknek lehetőségük nyílt reagálni egymás állításaira. Hong Kong különleges helyzetben van, ötven évre megkapta a lehetőséget, hogy kapitalista gazdasági és demokratikus politikai rendszerét megtartsa (1997-2047). Kína azonban jelentősen lekorlátozta a lehetőségeket és addig alakítgatták, részletezték a megegyezést, míg végül a demokrácia már csak, mint fogalom maradt meg. Az ellenzékieknek sikerült elérniük, hogy a szavazópolgárok közvetlenül választhassák meg a kormányzót a 2017-es választáson, de a jelölteket az állam választaná ki előzetesen, tehát kizárólag Kína-párti politikusok indulnának. Az esernyős forradalom ezután robbant ki. Eleinte békés tüntetés volt, ám annyian vettek részt rajta, hogy megbénították a város központját. A rendőrök és tüntetők, valamint a később érkező ellentüntetők képviselői mind megszólalnak a filmben.

A Hong Kong-i helyzethez hasonlóan mutatják be az Arab Tavasz utáni helyzetet Tunéziában. Rapperek és politikusok, emberek az utcán mesélnek a helyzetükről és a történtekről. A film leglényegesebb mondanivalója, a farkasok szabadsága itt még hangsúlyosabbá válik. „Ha a farkasok szabadok, a birkák meghalnak.”

A film záró jelenetei a rendőrök és afroamerikaiak közti feszültségre koncentráltak eredetileg. A bőrszín alapján történő negatív megkülönböztetésre fektették a filmkészítők a hangsúlyt, és mivel mindketten az Egyesült Államokban tanultak, ezeket az eseményeket látták és ismerték a legközelebbről.

Ahogy Patrick Hamm mondta, a filmet nem pesszimizmussal átitatottnak szánták. Ő maga egy olyan jövőben reménykedik, ahol a bárányok is szabadok, és a 2017-es Women’s March (USA) valamint a világ több országában megrendezett hasonló tüntetések sikereire is felhívta a figyelmet a beszélgetés során.

A producer azt is elmondta, hogy eleinte nem tervezték ennyire internacionálisra a filmet. Akadémikusok meginterjúvolása után és egy nyár Japánban való eltöltésével jutottak arra a döntésre, hogy néhány helyet specifikusabban bemutatnak. Bár a filmbe nem került bele Magyarország, Lengyelország; a korábbi Jugoszlávia, valamint Kuvait és elmondta, hogy mi is számításba jöttünk és a következő filmet ezeken a helyeken kezdenék forgatni, ha kapnának pénzt a folytatásra. A megjelenő helyzetekre azért esett a választás, mert Hong Kong és Japán a távolkeleti és a nyugati értékrend szembeállítására alkalmas, India helyzete, a gyarmatból szabad országgá válása miatt különleges, Tunéziában pedig nyitott kérdés, hogyan oldható meg a feszült helyzet. Patrick Hamm egy kérdésre mesélt a rasszista hozzáállásról is, amit látott és arról, hogy nem mindegy, kinek a szemével nézzük az eseményeket. Az elnyomott, az elnyomó, vagy a kívülálló szemszögét vizsgáljuk? Az elnyomó tudja magáról, hogy az? A német férfi megemlítette a saját otthonából származó tapasztalatait is a témával kapcsolatban, a felszínen mutatott hozzáállást és az az alatti evidens ellentéteket.

A filmet ajánlanám mindazoknak, akik a fogyasztói társadalom lakosaiként nem elégszenek meg a jelenlegi lehetőségeikkel, hanem több beleszólást (és belelátást) szeretnének a politikai helyzetbe, valamint azoknak, akik eddig szabadnak érezték magukat, de szeretnének elgondolkodni a valódi szabadság fogalmán. A Farkasok szabadon segít végiggondolni, mit jelent a szabadság az egyénnek és a társadalomnak. A magyar fiatalságot Patrick Hamm is külön kiemelte, megjegyezve, hogy a kormány az emberek félelmeire épít, és megkérdezve, vajon hová vezet mindez? Ő is kiemelte Magyarország fogyasztói társadalmát a külföldi termékekkel és az utcán látható szegénységet (megdöbbentette a rengeteg hajléktalan ember jelenléte). Éppen ezért, a tudatosság erősítése érdekében ajánlom a filmet mindazok figyelmébe, akik szeretnének szabad bárányok lenni.

Kiemelt kép forrása: artmozi.hu