Mi a közös a kocsmai részegségben és a lengyel krumpli importálásában? Nos, az angol törvények szerint mindkettő illegális. Nem a szigetország az egyetlen hely, ahol első pillantásra (és talán a másodikra is) értelmetlennek, vagy egyenesen viccesnek tűnő szabályok bújnak meg a törvénykönyvekben.

A dokumentumok elsődleges célja a polgárok szabadságának, biztonságának és jólétének biztosítása. Azonban ez a folyton bővülő jegyzék az idők során olyan hosszúra tud nyúlni, hogy a jogalkotók elnézhetnek egy-egy már értelmét vesztett, vagy teljességgel abszurd törvényen. Szemezgessünk ezekben!

A bevezetésben említett két törvény Christopher Sargeant, a Cambridge Egyetem doktorának (a forrás[1] megjelenése idején doktorandusz hallgató) három hónapos gyűjtéséből származik, melyben a jelenleg is érvényben lévő szabályozásokat kutatta. Az 1872-es Italmérési Törvények[2] részeként találkozott azzal a meglepő törvénnyel, miszerint „A kocsmában a részegség illegális”. Arra nem tér ki, hogy vajon a már részeg betérő vendégeket is sújtja-e a szabályozás, vagy csak a kocsmában lerészegedni kívánókat. Ezzel szemben a lengyel krumpli törvénye mai csirke: 2004-ben lépett hatályba, a „ringrot” elnevezésű burgonyajárvány miatt. Ha valaki mégis üzleti célú importálásra szánja a fejét, a törvény értelmében előtte értesítenie kell a hatóságokat.

Forrás: pexels.com

Felmerül a kérdés, mennyire veszik komolyan ezeket a szabályokat? Egy vállalkozó kedvű halász, Robert Davies kipróbálta. „Minden partra húzott bálnát és tokhalat fel kell ajánlani az aktuális uralkodónak.”- írja az 1322-es törvény. II. Edward a brit kutató szerint ezzel a rendelettel kívánta felügyelni a fogyasztást, ám a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet a Davidson által felajánlott halat köszönettel visszautasította 2004-ben. A férfi hiába volt alapos, egy törvényt így is áthágott: a tokhalat ugyanis védett fajjá nyilvánították időközben, így annak kifogása is szigorúan tilos. A Stanleynek keresztelt tokhal végül a londoni Természettudományi Múzeumba került.

Mielőtt elhagynánk az Egyesült Királyságot, emlékezzünk meg pár olyan törvényről, melyek létezésében kevésbé lehetünk biztosak. Ilyen például a jogszabály, mely szerint a várandós hölgyeknek joga van akárhol könnyíteni magukon: értve azt, hogy szabadon belevizelhetnek egy rendőr sapkájába. Sargeant sajnos hiába kutatta, nem találta sem az eredetét, sem magát a törvényt. Ehhez hasonló, ám jóval veszélyesebb, hogy a yorki óváros falai között jogszerű megölni az ott tartózkodó skótot- amennyiben íj és nyílvessző van nála. Loch Ness és Stirling kastély hazájának íjászai minden bizonnyal sok borsot törtek a yorki lakosok orra alá. Mindenestre nem itt ajánlatos kipróbálni a Merida cosplay-t, nehogy valamely helybéli felélessze a törvényt. Ellentétben a yorkiakkal, a skótok kifejezetten vendégszerető népnek bizonyulnak, legalábbis ami a szabályalkotásukat illeti: egy állítólagos törvényük szerint be kell engedniük bárkit, aki kopog, majd az illemhelyiséget keresi.

A vicces törvények közül természetesen nem maradhatnak ki az Egyesült Államok jogszabályai sem. Olyannyira meghatározóak és nagy számban fordulnak elő, hogy külön weboldalt szenteltek e célra: a dumblaws.com államokra bontva tartalmazza legésszerűtlenebb vagy éppen humoros jogszabályokat, néhol idézve, linkelve a szóban forgó paragrafust. Kezdjük a legmodernebbel: Tenessee államban bűnténynek számít megosztani a Netflix jelszódat[3]. Igazat is adhatunk a törvénynek, hiszen ha a másik ember, akivel megosztod, nem fizet elő emiatt, az profitkiesést jelent a cégnek. Szintén tilos az államban kéz a kézben sétálni egy iskolában- felmerül a kérdés, vajon ezt az ottani szerelmespárok is tudják? Ohio államban tilos leitatni egy halat, Massachusetts pedig törvényileg tiltja a lövedék pénzként való kezelését. Nem túl merész tipp, ha ezt a jogszabályt a western filmek cowboyai, pontosabban történelmi megfelelőjük idejére datáljuk.

Forrás: nairaland.com

Vannak feltűnően pontos törvények is: Virginiában például nem szabad vasárnap vadászni, kivéve mosómedvére, de csak hajnali kettőig. Szigorúak ezek a vasárnapi szabályok: Floridában a hét utolsó napján tilos hajadon nőknek ejtőernyővel ugrani, akár börtönbüntetés is lehet a vége. Végezetül említsünk még néhány közelebbi példát: Franciaországban tilos a malacodat Napóleon-nak nevezni (minden bizonnyal a történelmi személy tisztelete okán), Milánóban pedig köteleznek arra, hogy mindig mosolyogj. Kivétel ez alól a temetés és a kórházi látogatás.

Ezeket olvasva elgondolkodik az ember, milyen események tehették szükségessé ezen jogszabályok megalkotását? Biztosan érdekes kiegészítése lenne a törvénykönyveknek egy esettanulmány-kötet az ide tartozó indoklásokkal. Addig is maradnak a találgatások, és persze az ezekhez hasonló, váratlan gyöngyszemek.


[1] https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/uk-strangest-weird-laws-enforced-christopher-sargeant-sturgeon-armour-a7232586.html

[2] 1872 Licensing Act

[3] http://www.dumblaws.com/law/1623

Kiemelt kép forrása: pexels.com