Miként látunk más államokat a sajátunkhoz képest? Milyen a többi ország hazánkról kialakított képe? Mi szükséges a megfelelő nemzetközi kapcsolatok kialakításához? Mi rejlik a kék rendszámtáblával rendelkező luxusautók, a különböző fogadások, az elit események mögött?

A nagykövetség munkatársai általában az államokban egy megválogatott, értelmiségi rétegből kerülnek ki, akik képesek arra, hogy képviseljék hazájuk érdekeit a protokollnak megfelelő módon. Ahhoz, hogy valaki ilyen munkakört tölthessen be, rendelkeznie kell olyan végzettséggel, amit többek között nemzetközi tanulmányok szakon, jogon, vagy nemzetközi igazgatási szakon szerezhet meg. Az alapképzés, majd a mesterképzés elvégzésével járó diploma csak a kezdete az útnak.

Egy nagykövetnek jó kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie, minél több nyelven, és a lehető legfolyékonyabban beszélni (beleértve a szakkifejezéseket is), ismernie kell a különböző államok történelmét, és nem utolsó sorban tisztában kell lennie az országok kultúrájával, hagyományos értékeivel is, hiszen csak így tudja hatékonyan végezni munkáját. Ezen kívül erős kapcsolati hálót kell, hogy szerezzen, hogy olyan személyek is alkalmasnak találják a pozícióra, akik később segíthetik a beilleszkedésben.

A nagykövetek alapvetően az ország érdekeit nézve segítik annak ügyeit, akár gazdasági, akár politikai, vagy nemzetközi célkitűzésekről legyen szó. Az utazó nagykövetek gyakran ellátogatnak külföldi országokba, hogy ott képviseljék hazájuk álláspontját különböző találkozókon.

A nagykövetség alapvetően egy érdekvédelmi szerv, ami a külkapcsolatokért felelős. Nem tartozik elsődleges feladatköreibe a külföldön tartózkodó személyekkel kapcsolatos ügyintézés, viszont gyakran bonyolítja le ezeket is, a konzuli szerepet átvéve.

A nagykövetség, mint intézményrendszer minden államban megtalálható, és az adott országban tartózkodó külföldiek érdekeit is igyekszik képviselni. Magyarországot tekintve, Budapesten találhatóak az államok külképviseleti intézményei, néhányat ezek közül megerősített biztonsági zóna vesz körül.

Miként segítheti a nagykövetség az embereket?

Ha valamilyen akadály alakul ki egy utazás alkalmával, akkor a turista az országban lévő, saját hazájával kapcsolatban álló külképviselethez fordulhat. Ha ellopták a dolgait, ha valamilyen baleset éri, a nagykövetség igyekszik kárpótolni, és eljárni az érdekeiben, akár a hazajutás, akár pénzösszeg vagy kórházi ellátás tekintetében.

Sajnos olyan is előfordulhat, hogy egy utazás alkalmával távozik valaki az élők közül, ebben az esetben is a nagykövetség gondoskodik a holttest hazaszállíttatásáról, a hozzátartozókkal való egyeztetésről. Ha valamilyen tömeges megbetegedés, természeti katasztrófa, esetleg háború zajlik, a nagykövetség szintén segédkezik az evakuálásban, az emberek hazajuttatásában. Ha valakit külföldön letartóztatnak egy másik állambeli állampolgárt, feladatai közé tartozik, hogy figyelemmel kísérje az ügyet, és segítsen annak letisztázásában. Emellett tájékoztatást is adhat az adott országban lévő nagyobb létesítményekről, ha az szükséges: tolmácsokról, ügyvédekről, egészségügyi szervekről.

A kiutazás előtti ügyekben is szerepe van ennek az intézményrendszernek, hiszen állampolgársági ügyekben, üzleti lehetőségekben és vízum igénylésében, de még a külföldön töltött tanulmányok esetében is segítséget nyújthat egy külképviseleti szerv.

Ezen intézmények munkájának ez a része kevésbé látványos a mindennapok során, de az előkelőbb találkozásokat sokszor figyelemmel követhetjük mi is.

A magyar külképviseletek listáját itt éred el. A Magyarországon lévő egyéb külképviseleteket itt éred el. A konzuli ügyintézésről itt találhatsz több tájékoztató anyagot.

Kiemelt kép forrása: hu.usembassy.gov