A felvételiző gimnazisták nagy döntés előtt állnak. Év végén, szalagavatójuk után belépnek az utolsó pár hónapba, amikor már körvonalazódnia kell választásuknak, hogy merre mennek tovább a közoktatásból kilépve. Melyik a legelismertebb egyetem ma Magyarországon? Esetleg külföldön érdemesebb tanulnom? Mennyire jövedelmező a szakma amit választok? A pénz érdekében érdemes-e mást választanom, mint amit a legszívesebben csinálnék?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések tucatjai cikáznak át a tanulók fejében, amikor a felvi.hu-n meg kell jelöljék, mely felsőoktatási intézményben kívánják folytatni tanulmányaikat szeptembertől. Ha nem lenne elég egy ekkora gondolati labirintusból kijutni, az eddig is fontosnak számító anyagi kérdések még égetőbbé váltak az elmúlt években, első sorban az ingatlanpiaci viszonyok változása miatt. Ezt a témát hivatott körbejárni novemberben  a Habitat for Humanity Magyarország szervezésében a “Válságban az egyetemisták lakhatása” témájú kerekasztal beszélgetés az ELTE Északi tömbjében.

Gyorsan elérhető, pár napos szállás a lehető legbarátságosabb áron. Ezek a paraméterek futnak át a fejünkön, ha némi szabadidőhöz jutva, többedmagunkkal szeretnénk kiszakadni a szürke hétköznapokból. Ma már egyre népszerűbb az Airbnb, ami eleinte a közösségi fogyasztás alapelvén indult, mára profitorientálttá alakult rendszer. Itt az előbb említett igények pár kattintással és némi kereséssel könnyen kielégíthetők, megspórolva több órányi bizonytalan böngészést. A dolog hátulütője, hogy azok az ingatlanok, ahol korábban hosszú távú bérlésre volt lehetőség, ehhez a módszerhez képest kevésbé mutatkoztak jövedelmezőnek a tulajdonosok számára. Emiatt sokan átálltak rövid távú kiadásra. Az esemény során Büttl Ferenc közgazdász, példa gyanánt hozta fel, hogy 20 vendégéjszakára számolva 2 fővel, egy hosszútávú ingatlan bérbeadásnál 100000 Ft, míg Airbnb-n keresztül ugyanez 248000 Ft nettó jövedelmet hozhat hozzávetőlegesen. Mivel az igény és a kínálat növekedése egyenes arányos, így a helyzet nem változik. Ezt a minimális szabályozás és a lakhatási kérdésekért való felelősség terén kialakult decentralizáltság is tovább erősíti, habár önkormányzati szinten is vannak törekvések a visszaszorításra. A budapesti Józsefvárosban nemrégiben nyújtottak be egy adótervezetet, mely kellő visszaszorító erő lehet a jövőben, viszont ez csak egy kis szelete Budapestnek, és még annál is kisebb része országunknak.

A meglévő adók és növekvő forgalom révén nem volna célszerű gazdasági szempontból ebbe beavatkozni. Akkor milyen szemszögből lenne érdemes ezt a helyzetet megközelíteni úgy, hogy mégis hallgatóbarátabb környezet alakuljon ki? Mivel országos szintű szabályozás nincs érvényben, így az eseményt rendező szervezet javaslati csomagban foglalta össze az általa kritikusnak vélt pontokat és az arra vélt megoldásaikat. Anyagi és átláthatósági szempontból teljes mértékben lefedést jelent, azonban bármennyire emberi szempontból tekintünk minderre, az anyagi oldal, érthető okokból, előnyt élvez egyén és állam szintjén egyaránt. A szülő addig megy, amíg meg tudja teremteni a gyermekének szükséges feltételeket, akár hitel árán is. Amíg ez számít a könnyebb és gyorsabb útnak, addig érdemi fellépés és kényszerhelyzet kialakulása nem tekinthető reálisnak az érintettektől. Hosszútávon ez a felsőoktatásban résztvevők számának csökkenéséhez vezethet. A KSH adatai alapján 2016-ra magyar népességnek mindössze 2,9%-a tanult a felsőoktatásban, szemben a 2005-ös 4,2%-al. . Állami szempontból is van törekvés ezen gond abszolválására. A Budapest déli városkapu program keretén belül 12000 fős kollégiumépítésre is sor kerül Észak-Csepel és Soroksár Duna-parti részén. Ez azonban még csak a beérkezett pályaművek elbírálási szakaszában van, így annak ellenére, hogy progresszív beruházásnak ígérkezik, még évek kérdése, mire az első hallgatók átvehetik a nekik épített szobák egyikét.  Ezen túl nem jelent megoldást más nagyobb egyetemvárosunknak. Ha csak 3 év távlatában gondolkodunk, meglehet, hogy sokaknak azért nem lesz lehetőségük az általuk választott egyetemen tanulni, mert anyagilag nem megoldható a családnak a tanulmányokhoz szükséges szállás.

Te sátrat bontanál egy diplomáért?

Kiemelt kép: pexels.com via David Mcbee