2018-ban Magyarországon került megrendezésre a “Towards Collaborative Practice” fórum soron következő találkozója, amely a Budapesti Európai Ifjúsági Központban kapott helyet. A fókusz ezúttal a társadalmi vállalkozásokra vetült. Rebeka ellátogatott a konferenciára, hogy meg tudja, miért is él immáron több mint két éve ez a kezdeményezés

A “Towards Collaborative Practice” egy olyan szakemberekből álló közösség, akik pozitív hatást gyakorolnak a környezetre és a társadalomra. 2015-ben tartották az első TCP konferenciát Malmöben, és azóta nincs megállás a közösség életében. Kezdetek óta a fő irány a szociális vállalkozás területeinek terjesztése, fejlesztése. Következő évben az olaszországi Lecce-ben került megrendezésre a TCP Fórum. A 2016-os találkozóa társadalmi innovációra, illetve a vállalkozói tevékenységekre fókuszált. 2 évvel később a liverpooli találkozón együttműködésre törekedtek a fiatalok szakképzési szektorán belül. A negyedik összejövetel nálunk, Budapesten kapott helyet, amely a környezettudatosság a szociális vállalkozásban témára fókuszált.

Az idei fórum egy nagyon fontos és naprakész témát boncolgatott. Ezalatt az öt nap alatt a résztvevők rengeteg programon, workshopon, előadáson vettek részt, melyek a környezettudatosságot próbáltak bemutatni az embereknek egy másik szemszögből.  Ennek megértését és a hétköznapokban való használatát remekül szemléltette a harmadik napon megrendezett “Field visit”. Ebéd után a résztvevőket kis csoportokba osztották, és már indulhattak is az első állomásra. Minden csoport két szervezetet látogatott meg.

Az első állomásunk a Cyclonomia volt, ami 2013-ban nyitotta meg kapuit Budapesten a nagyközönség előtt. Azóta több és több ember csatlakozik, hogy együtt hasznosítsák újra kerékpárjaikat, illetve meghívták őket számos a kerékpározás tudatosságát növelő eseményekre, egyetemekre, workshopokra is. A Cyclonomia nem csak régi bringánk kipofozásában segít, hanem azok teljes újrahasznosításában is, kiegészítőket készíthetnek a látogatók a kerékpár különböző részeiből, például kerékpárbelsőből.

A kezdeményezés kiemelt támogatója a  Webonic, ami örömmel támogat minden társadalmi, zöld és civil kezdeményezést A program lényege, hogy a cég, mint domain regisztrátor és tárhely szolgáltató ingyenesen biztosít tárhelyet azon szervezetek részére, akik munkájukkal hozzájárulnak az ifjúság neveléséhez, a környezet védelméhez, a fenntartható fejlődéshez vagy tevékenységükkel fontos civil kezdeményezést támogatnak.

A tekergés fáradalmait az Impact HUB irodában pihenhettük ki. Hogy nem ismered őket?Egy globális szervezetről van szó, amely több mint 100 városban működő, 16 ezernél is több taggal rendelkező közösség, akik egy mérhető pozitív hatás kialakítására összpontosítanak. Ez a hatalmas hálózat vállalkozói közösségeket épít ki, melyek otthont adnak az újítóknak, az álmodozóknak és a vállalkozóknak, akik egy megfogható megoldást teremtenek a világ fontos kérdéseire. A környezet nagyon barátságos és modern. A változatos szobák, nagy terek, modern felszerelés tényleg alkalmassá teszi az irodát bármilyen program megszervezéséhez, lebonyolításához. A budapesti iroda 2016-ban elnyerte az Év Coworking Irodája címet.

Végül, de nem utolsó sorban a Szatyor Egyesületet látogattuk meg. Ha végig pörgetjük az egyesület honlapját ezek a mondatok rögtön megragadják a tekintetünket:

A Szatyor Egyesület célja, hogy egyesületi tagként, önkéntesként, foglalkozásaink látogatójaként, bevásárlóközösségünk vásárlójaként, blogunk olvasójaként, vagy más módon, mind többen éljük át a környezettudatos életet… A Szatyorban remek alkalom nyílik helyi, szezonális alapanyagokból finomságok készítésére – csapatban is… Környezettudatos életet városban is lehet élni, mi ezt mutatjuk meg, praktikusan.

A Szatyor Egyesület egy nyílt közösség, azok számára, akik többet szeretnének tudni, tapasztalni az alternatív vásárlásról, környezettudatosságról. Céljuk egy olyan vásárlási stílus/szokás kialakítása, ahol a vásárlók, a termelők és a szervezők ugyanazt az értékeket képviseljék: az egészséges, fenntartható élet, gyártás és felhasználás. Mikor beléptünk a helyre, finom illatok fogadtak minket, mert a csapat már javában elkezdte a főzést. A közös főzés alatt a csoport teljesen felszabadult, nagyon kellemes hangulat alakult ki a kis közösségi konyhában. A konyha mellett található a Szatyorbolt, ahol termelői zöldségeket, gyümölcsöket, adalékanyag mentes illatszereket, édességeket, különlegességeket vásárolhatunk. Miután mindenki megvette a rokonok ajándékait következett a legjobb rész, a közös, szuper egészséges vacsorázás.

Nagyon kellemes nap volt, rengeteg újdonságot, élményt éltünk át. Ezek a helyek remekül bemutatták azt a témát, tevékenységet, amit az idei TCP Fórum képviselt. Külön öröm, hogy így a nemzetközi csapatok megismerhettek kisebb, magyar szervezeteket, egyesületeket, közösségeket.

Szerző: Doszpoth Rebeka