Emlékszel még a 90-es évek egyik meghatározó filmjére, amiben egy háromszarvú őslény lélegzését hallgatja kedvenc paleontológusunk, vagy amikor a vízben keletkező körgyűrűk detektorként jelzik a csúcsragadozó érkezését? Ha a mai napig rajongva nézed végig az utolsó percig, ezt a szobát neked találták ki! Az ILockedYou Jurassic Escape szobájában jártunk, hogy megakadályozzuk a T-Rex kiszabadulását.

A szabadulószoba fogalmát nem nehéz felvázolni: egy olyan csoportos játék, ahol a résztvevők önként vállalják bezárásukat, hogy aztán logikai vagy ügyességi feladatok megoldásának segítségével kiszabaduljanak. Ha ez egy órán belül sikerül, nyertek.

Az első szabadulószoba megjelenését 2006-2007 környékére saccolják, kis hazánk köztudatába pedig 2011-ben robbant be ez az izgalmas szórakozási forma. A játék sikerét alapvetően a flow élmény adja, melynek következtében megszűnik a külvilág, és élvezettel koncentrálunk az adott feladatra, feladatsorozatra – elméletét Csíkszentmihályi Mihály dolgozta ki.

A Quest Hunter oldal szerint mára már 128 szabadulószoba létezik Budapesten. Tematikát tekintve szinte csak a készítők képzelete szab határt, de hogy konkretizáljuk is a dolgot: felsorol 1 romantikus, 6 horror és 22 fantasy témájú, továbbá 52 nyomozói témakört feldolgozó szobát. Ezeken felül léteznek – pontosan 17 darab – konkrét filmeket és sorozatokat feldolgozó szobák, melyeknek témája igen vegyes: aTrónok Harca, Fűrész, Gyűrűk Ura, Star Wars, Harry Potter, Keresztapa rajongók is egyaránt találnak kedvükre valót.

Nem rég volt lehetőségünk kipróbálni az ILockedYou szobái közül a Jurassic Escape nevezetűt, amely igyekezett visszaadni a film alaptémáját, viszont a játékosoknak még a dinoszauruszok kiszabadulása előtt kell megakadályozni a katasztrófát.

A csapatmunka a játék kulcsa

A szoba elég vegyesen használja fel a fizikai és a logikai megoldásra váró feladatokat, legyen szó lakatokról, kódokról, ügyességi megfejtésekről. Az biztos, hogy kooperációra mindenképp szükség van a gyors megoldásokhoz, hiszen a több szobából álló játék során előfordulhat, hogy nem kell mindenkinek ugyan abban a szobában tartózkodnia.

Sok múlhat a csapat összetételen. A mi esetünkben ez szerencsés volt, hiszen mind jártunk már hasonló szobában. Ettől függetlenül a csapatmunkát és kiszabaduláshoz vezető folyamatot is nehezítette, hogy ezúttal nem lineáris megoldásokkal találtuk szembe magunkat, hanem párhuzamossal. Bár ez csak számunkra volt újdonság, az ötlet egyáltalán nem rossz, hisz így a csapat minden tagja tud dolgozni a feladatokon, és nem kell egymásra várni, hogy tovább léphessünk.

Egyik résztvevőnk, Anikó a játék végén szinte sajnálta is, hogy kijutottunk. „Ebben a szabadulószobában nem csak a logikai képességeinkre volt szükség, de az ügyességi feladatoktól, valamint az egész szoba izgalmas téri kialakításától egy kicsit mi is kalandoroknak érezhettük magunkat. Ez a kalandorlét néha nehéz volt, de jól szórakoztunk közben.”

Te hogyan teljesítesz nyomás alatt?

A szabadulószobás játékok talán leginkább egy vizsgafeladathoz hasonlíthatóak, hiszen adott idő alatt kell olyan teljesítményt nyújtani, amivel társaidat is segíted. Szükséged lehet az összpontosításra, türelemre és a lényegi infók kiszűrésére.

Gabi, aki megjárta már többször a katedra mindkét oldalát, úgy gondolja, remek személyiségfejlesztő tréning lehet egy-egy szoba kipróbálása.

„Általában frusztrálni szokott az, ha a munkáim elvégzése után is újabb és újabb feladatokkal kell foglalkoznom, nagyon nehezen kapcsol ki az agyam és így én is, ha a versengés legkisebb szellője is megcsap. Pedig itt mást sem kellett csinálnom, mint venni az akadályokat egymás után, hiszen ez a lényeg. Az elmúlt pár hónapban szinte „kúraszerűen” jártam a szabadulószobákat és azt vettem észre, hogy a bennem lévő belső feszültség egyre csak csökken. Már nem csak a megoldást kerestem, élveztem a feladatok kreativitását, figyeltem a kivitelezést, sőt, arra is rájöttem, hogy bizonyos típusú rejtvények milyen mintázat követése alapján oldhatóak meg a legjobban. Szereztem egyfajta rutint, így része lett a pozitív stressz ezen színtere a komfortzónámnak. Saját belső feszültségem háttérbe szorulásával jobban tudtam figyelni a többiekre és könnyebben rá tudtam hangolódni a közös munkára. Ezek a fel-és megismerések később a munkámban is sokat segítettek egy-egy szituációban.”

Hívj össze pár barátot, és legyetek ti a nap hősei

Mégis milyen alkalomra felel meg ez a kiszabadulás?  Többnyire a tematikus szobák és a Jurassic Park rajongói számára alkalmas, hiszen az egész szoba a filmre épül. Nem, nem a történetére, hanem a témájára. Találkozhatunk a már jól ismert szereplőkkel és ikonikus dinoszauruszokkal, akik és amik jelentős pillanatokat idézhetnek fel bennünk.

Elhívott valaki, de nem láttad a filmet? Semmi baj, a történet és a dínók ismeretére nincs szükség, csupán az ősgyíkok iránti szimpátiára. Nem kell tudni, hogy a film hányadik percében jelenik meg a T-Rex, minden, a kiszabaduláshoz fontos információ megtalálható a szobában. Ebben egyetért velem Gabi is, szerintem ő sem tudná pontosan felidézni ezt a pillanatot. „Bár láttam a filmeket, nem nevezném magam fanatikus rajongónak, így ténylegesen a játékélményre koncentráltam és nem voltak előzetes elvárásaim a film megjelenítésével kapcsolatban.”

Hasonlóan érezte Balázs is, a csapat harmadik kalandora. „Összességében jó élmény volt. Újszerű volt a hangok interaktív felhasználása, és a szobák berendezése, dekorációja is sokat hozzá adott a hangulathoz. A feladatok nem kívánnak háttér tudást, de jól idézik a filmeket.”

Vajon te is jól éreznéd itt magadat?

Magányos farkas vagy a szabadban? Sem ez, sem a többi játék nem neked való, ha 60 percig sem bírod a bezártságot, illetve ha nem szeretsz csapatban dolgozni. Szabadulás során elengedhetetlen az egymás közötti kommunikáció és a társak segítése, hiszen nem mindig elég egyetlen ember a gyors és sikeres megoldáshoz.

Ha nem bírod a dínókat, sem a dzsungeleket, akkor ezt a szobád felejtsd el. Ha cseppet sem érdekel, sőt, kifejezetten irritál a Jurassic Park film, nem neked találták ki a játékot. Idegesít, ha nem egymásból következnek a feladatok, vagy ha egyszerre kell dolgozni több helyszínen? A-a, ez sem a te szobád.

Viszont ajánlom mindazoknak, akik egy izgalmas szabadulószoba okozta borzongást szeretnének nosztalgiával vegyíteni, hiszen a sokak által szeretett T-Rex fogaitól kell megmenteni a társainkat. Vagy azoknak, akik egész egyszerűen bolondulnak a dinoszauruszokért, hiszen ez a szoba róluk szól. De azoknak is, akik szeretik a csapatot összekovácsoló feladathalmazokat, hiszen a társa segítsége nélkül itt nem boldogulhat az ember. Az élmény egyaránt alkalmas felnőtteknek és fiataloknak, hiszen a feladatok felváltva szólítják meg a kicsiket és nagyokat.

Képek forrása: ilockedyou.hu