Családi kirándulás Csernobilban? Romantikus nászút programjaiba bevont, hátborzongató eseményekhez köthető helyszínek látogatása? Valljuk be, sokunkat foglalkoztatják. De mi rejlik az effajta érdeklődés mögött? Miért vonzza az embereket a régi katasztrófahelyszínek nézegetése, miért szeretnek a szörnyű múltbéli eseményekhez a lehető legközelebb kerülni?

A katasztrófaturizmus vélemények kereszttüzében áll, hiszen vannak, akik úgy vélik, hogy a helyek, épületek és az ott zajlott események meggyalázása a nézelődés céljából való odalátogatás, ezzel szemben mások szerint lehetőséget ad az elmélkedésre. Akadnak olyanok is, akik fontosnak tartják a régmúltról való megemlékezést, és hogy a későbbiekben ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, hanem okulhassanak belőlük.

Mi mindent mozgat meg bennünk a kíváncsiság?

Az embereket mindig is érdekelték a furcsaságok, megbotránkoztató helyzetek, a kárörvendés, a mások szerencsétlenségén való pletykálkodás. A középkorban például nagy eseménynek számított egy-egy kivégzés. Tömegek gyűltek össze a tereken, csak hogy láthassák a rabok halálát, és itt a hangsúly az elmúláson van, hiszen az embereket ez foglalkoztatja igazán. Mind a természeti katasztrófák, mind a háborúk, mind a népcsoportok elleni kegyetlenkedések és modern erőkként elkönyvelt fegyverek miatti történések emberek életét ontották ki, családokat tettek tönkre, vagy akár államokat döntöttek romba. Az emberek pedig tisztelettel vegyes félelemmel nézték, hogy ezek a hatalmas erők mi mindenre képesek, vagy épp mi vezetett ahhoz, hogy az adott események megtörténjenek, és próbálták feldolgozni veszteségüket.

Az ilyen helyzetek mindig segítenek a jelen átértékelésében, emellett felhívják a figyelmet arra, ami megmaradt, azokra az értékekre, amelyekre még egy ideig vigyázni lehet- hiszen minden múlandó. Ezen kívül lehetőségük van újraélni a fájdalmas múltat, – amely a technika segítségével egyre egyszerűbb és látványosabb módon történhet meg- és elborzadva képzelhetik bele magukat a tragédiát átélők helyzetébe, életkörülményeikbe. Ekkor felmerülhet bennük a kérdés: mit tennének ők az adott helyzetben? Hogy maradnának talpon? Hogy élnének együtt az esetleges bűntudattal, ami abból ered, hogy nem tudták megmenteni szeretteiket, akár önmagukat megutálva, amiért életben maradtak?

Forrás: unsplash.com

Majdnem ugyanaz, mint horror filmet nézni?

A katasztrófaturizmus egy másik okát a nem hétköznapi élmény is jelentheti, hiszen szerencsére legtöbbünk nem találkozik súlyos traumákkal járó eseményekkel a mindennapjai során túlságosan gyakran. Ez is az egyik oka annak, hogy hajtja a kíváncsiság az odalátogatót: valamennyit érzékeljen a pusztító eseményből. Ha ellátogat a helyszínre, könnyebben bele tudja élni magát a szituációba, az utazás hangulatának köszönhetően előhangolja magát, gondolkodása átvált a tragédia elemzésébe.

A katasztrófaturizmus pozitív velejárójaként megemlítendő a jótékonykodás is: sokan elhatározzák egy-egy ilyen utazás alkalmával, hogy pénzösszeggel, vagy helyszínen történő segítséggel támogatják a bajba került helyi lakosokat, erre példaként szolgálnak a hurrikánok, földrengések után történő segítő akciók.

Az is előfordulhat, hogy a lakóhelyhez közeli katasztrófa környéke azért nem vonzza annyira a személyeket, mert az a közelsége miatt túlságosan hétköznapivá válik. Ráadásul az emberek többsége- valljuk be- nem egy rettegett katasztrófa helyszíne mellett él. Ha pedig mégis a közelében lakik, abban az esetben azért látogathatnak inkább távolabbi, nagy csapásokat megért vidékre, mert már nem izgalmas számukra. Hasonlóan működhet ez, mint egy színház látogatás: általában ritkán járunk a lakhelyünkön játszódó előadásokra, hiszen rengeteget hallunk róluk. Éppen ezért megyünk a távolabbi városokban lévő színházakba, aminek következtében nem csak az előadásokat, hanem a több időt igénybe vevő készülődést, és az utazás élményét is magunkénak élhetjük meg.

Forrás: pexels.com

Léteznek olyan utazási irodák, amelyek kifejezetten a veszélyesnek mondható helyekre szerveznek kirándulásokat, ilyenek például a névben sokatmondó War Zone Tours vagy a Political Tours. Ezek az irodák segítenek eljutni a rendkívül színes és egyéni értékeket őrző, ám háború vagy épp természeti katasztrófák szempontjából életveszélyes helyekre, mint például Mexikó (ahol az emberrablás is hatalmas méreteket ölt), vagy éppen Szomália, Szudán, vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság. Az irodák nem tudják garantálni a teljes biztonságot, már néhány esetben történtek is kisebb sérülések, ám a vállalkozó szellemű turisták utazási kedve nem csökken a gyönyörű, elgondolkodtató, testi épségért garanciát nem vállaló, és kifejezetten drága utazási célok tekintetében.

Sokszor heves viták törhetnek ki a katasztrófaturizmus mellett és ellene szóló érveket hangoztatva, annyi bizonyos, hogy a nagy csapások által sújtott területek és az ottani traumákat átélt személyek élete kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunkra hatással van, amit az is jelez, hogy a legnépszerűbb és legrelevánsabb filmalkotások és könyvek is hasonló témákon alapulnak.

Te elindulnál megnézni, mit hagyott hátra a pusztítás?

Kiemelt kép forrása: unsplash.com