Gondold át, hogy ha bárki lehetnél az egyik népszerű fantasy könyvből vagy filmből, akkor kit választanál? Ne feled, most itt van az alkalom, hogy bárki lehetsz, aki csak lenni szeretnél! Rendben, ha kitaláltad, akkor csukd be a szemed és képzeld el, hogy valóban te vagy ő és a választott mű világában élsz. Azt hiszed nem lehetséges? Nos, elárulom, hogy de igen! Legalábbis idén nyáron több, mint 100 résztvevővel három teljes napon át így éltem egy távoli erdőben.

A svédországi Västra Götaland megye Uddevalla községében található Eriksberg kisváros határán az egyik út mentén egy kék címer áll, amelyre sárga betűkkel ezt írták: Hästekasen Gård.

Ez a 9 hektáros öko farm- és közösség egy dombok és erdők övezte völgyecskében húzódik meg, amelyet Sebastian Näslund vezet már lassan 10 éve minden évben új önkéntesekkel és ifjúsági munkásokkal. Az első zóna kb. egy hektárt foglal magában, ahol a szállás helyek, a kertek, a szerszám raktár, egy földalatti pince, a szauna, egy jóga kör, külső konyha, két zuhanyzó és négy száraz toalett található. A második zóna a farmot körülvevő erdő és dombok, amely alkalmas helyszín kis- és nagycsoportos nem formális eszközökkel (pl. tánc, színház, zene) végzett személyiség- és csoport dinamikai workshopok vezetésére. Mivel a farm működésének a fenntartható fejlődés ápolásán és a permakultúra követetésén kívül másodlagos célja a közösség formáló erők jótékony hatása az önkéntesek életére.

A workshopok többsége a “storytelling” holisztikus megközelítésén alapszik, amely a színház, a dráma, a mozgás, a zene, a vizuális és a szóbeli nem-formális edukációs eszközeit alkalmazza.

Három éve a Hästekasen valóságos szerepjáték-projektet fejlesztett ki “Gimle” néven, amely egy félig középkori, félig fantasy drámára épül. A történet vázát a Gyűrűk Ura és a Trónok Harca világa, valamint a viking mitológia inspirálta. A farmot körülvevő erdő tökéletes helyszín ennek a világnak a megteremtésére, ami évről évre alakult és formálódott. Idén júliusban is egy közel egy hónapos előkészítés előzte meg a 10 napos eseményt, amelyre több mint 80 résztvevő látogatott el.

A LARP (Live Action Role Playing) vagyis élő szerepjáték, ahol a játékosok általában előre kitalált történet és szabályok szerint játszanak végig, de ezen kívül a cselekmények és a történések folyamatát végig rögtönzik, amely olykor rendesen próbára teszi a játékosok  találékonyságát és színészi képességeiket.

Azonban az edukációs típusú LARP, amelyet egy Erasmus+ ifjúsági csereprogram keretében tartottunk a farmon 10 napon át 60 fiatal résztvételével, ennél sokkal többről szól. Az megérkezésüket követően 4 napon át színházi, csapatépítős és kézműves workshopokon keresztül készítettük fel a résztvevőket, és 3 napon keresztül a játék folyamatosan alakult.

Ez az egy hét egy rendkívül kreatív és aktív tanulási folyamat a fiatalok számára, mivel informatív (mitológiai és történeti narratívák, praktikus készségek a hagyományos kézművesség területén), terápiás (személyiség fejlődés, önbizalom növelés, függetlenedés) és befogadó (csapatépítés, szociális elhelyezkedés és integráció, interkulturális kompetencia) funkciókat tölt be.

A résztvevők számára ez egy igazi utazás, ami kiszabadít a valós világból, és egy másik univerziumba varázsol, amely annyira valóságos, mint a saját társadalmunk, amelyben élünk, hiszen ez egy igazi világ tükörképe.

A játék történései folyamán a szereplőknek nem kell kimondottan szerepelniük, csak a kollektív tapasztalataikra és a karakterük magatartásának hatásaira koncentrálnak, hogy megvalósítsák a saját történetüket ebben a kitalált világban.

Gondolom, ismeritek azt az angol mondást, hogy “fake it till you make it”, vagyis tegyél úgy, mintha úgy csinálnál, amíg végül tényleg meg nem teszed. Nos, az edukációs LARP pontosan erre épül, vagyis inkább, azt mondanám, hogy “fake it until you believe and you become it” alapelvére, tehát a cél az, hogy azok a fiatalok, akik királyi házak  harcosait, vikingeket, orkokat, druidákat és tündéket játszanak folyamatosan 3 napon át egy teljesen reális világban, egyszer csak elhiszik, hogy valóban erősek, hatalmasak, és a maguk nevében mágikusak, és nem csak a karakterük, hanem ők maguk is ugyanúgy a valós világunkban.

Idén Magyarországot egy 5 fős csapat képviselte, akik az egyik budapesti gimnázium hallgatói, és tanáraiktól hallottak erről a lehetőségről. Az egyik résztvevő így számolt be az ott szerzett élményekről:

Nekem a LARP egy életre szóló élmény volt. (…) Ha most bárki megkérdezné, hogy jövőre vissza mennék-e garantáltan igent mondanék! A LARP szerintem nagyon ötletes, főleg azoknak tökéletes lehetőség, akik nem a színház és a szereplés hívei, de mégis szeretnek mások bőrébe bújni.

Szerintem egy felejthetetlen élménnyel gazdagodik az ember, aki  3 napon keresztül egy karakter bőrébe bújhat, és az ő kitalált történetét élheti. Én nagyon élveztem amikor a játék alatt szövetkeztem, harcoltam, néha loptam, és azt, hogy egyszerűen egy más ember lehettem, mint aki vagyok, mivel így olyan dolgokat is megtettem, amiket talán saját magamként nem csináltam volna!

Továbbá egy másik magyar résztvevő szerint a LARP “lényegében egy modern műfajnak is mondható, sokban hasonlít egy filmhez, vagy sorozathoz (…), hiszen minden karakter fejlődik, tanul, és önálló döntéseket hoz, ami persze következményekkel járhat. Mindemellett a számítógépes játékoknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tehet majd szert ez a különleges játék.”

 Ha te is szívesen kipróbálnád magad a LARP világában, akkor csatlakozz te is a magyarországi LARP közösséghez a hivatalos Facebook oldalukon!