Valószínűleg mindannyian döbbenten nézünk néha, ha hallunk egy-egy furcsa szokásról. Sokakban felmerülhet a kérdés: vajon mi készteti azt a személyt arra, hogy az adott tevékenységet művelje? Hogyan gondolkodhat? Számára ez a normális?

Igen, bizonyos szempontból normálisnak tekinthető, és a furcsaság inkább az eltérő szokásokból, gondolkodásmódból fakadhat. Alapvetően nem kategorizálhatunk be tevékenységeket, lelki működéseket pusztán a saját véleményünkből kiindulva. Mindannyian különbözőek vagyunk, ami az egyik kultúrában nem elfogadott, az a másikban akár természetes is lehet, és ez vonatkozik az egyénekre is. Nem szólhatunk bele a másik gondolkodásmódjába, lelkivilágába, hacsak nem árt önmagának vagy másnak a viselkedésével.

A deviancia egy közösség nagyobb része által elfogadott normák megszegésén alapul, azaz a deviáns személy eltér az adott csoport társadalmi normáitól. Éppen ezért, általában kiszorítják a közösségből azokat az egyéneket, akik a többségtől eltérően cselekszenek. Cikkemben bemutatok néhányat a szórakozáshoz köthető devianciákból.

Talán hallomásból tud néhány olvasónk arról a nem is olyan régen, az interneten elterjedő hírről, mely szerint egy Cemre Candar nevű férfi megfürdött egy kád nutellában. Hogy mi lehet az indíttatása annak, aki hat órát tölt azzal, hogy egy kádat teleöntsön mogyorókrémmel, majd megfürödjön az összesen 272 kilogrammos masszában? Minden bizonnyal ugyanaz, mint ami miatt sörben, kekszben vagy éppen chiliben pancsolt… Bár valószínű, hogy a takarítás még magánál a mutatványnál is több időt vett igénybe, cserébe a férfi hatalmas nézettségre tett szert videóival.

Egy másik szokatlan történet Michael Lotitóé, (művésznevén Monsieur Mangetout, azaz mindent megevő), akinél kilenc éves korában diagnosztizáltak egy pica nevű rendellenességet. A férfi szokatlanul vastag bélrendszerrel és gyomorfallal rendelkezett, és szinte mindent meg tudott enni, kivéve a keményre főtt tojást és a banánt. Monsieur Mangetout úgy döntött, kihasználja tehetségét, és az emberek szórakoztatásának szenteli életét: kilenctonnányi fémet fogyasztott el élete végéig, amelyek között TV készülék, kisrepülőgép, bicikli, bevásárlókocsi, síléc, ágy és még koporsó is szerepelt. Sikerei ellenére sikerült megőriznie szegénységét, ami abból is látszik, hogy még a Guinness Rekordok Könyve bizottságától kapott rézplakettet is örömmel elfogyasztotta.

A fiatalok bulijain történő meggondolatlanságok egyik példája Sam Ballard esete, aki egy kerti partin kötött fogadás miatt megevett egy felbukkanó meztelen csigát. Azt nem tudni, pontosan mi történt volna, ha ezt nem teszi meg, de minden bizonnyal kisebb tragédia lett volna annál, mint ami az eset után következett. A fiatal fiú nem sokkal a puhatestű elfogyasztása után lebénult, és kómába is esett. Utólag kiderült, hogy az agyhártyagyulladást egy fonalféreg okozta, aminek a csiga által megevett patkányürülékhez volt köze. A fiatalt sajnos nem tudták megmenteni. Rohamokat és hosszú szenvedést követően elhunyt.

Ha már a fogadásoknál tartunk, nem csak közvetlenül, testközelből történhetnek hasonló esetek, hiszen egyre nagyobb teret hódítanak az internetes challengek, amelyek a legkülönfélébb dolgokra buzdítják az embereket. Léteznek jótékony célt támogató, figyelmet felhívó, és másoknak ártó kihívások is. Az árnyoldalon szerepel a Momo challenge vagy a Blue Whale kihívás, amelyek különösen a könnyebben befolyásolható fiatalok pszichéjére hatnak, és egyre súlyosabb kimenetelű feladatok teljesítését követelik meg a résztvevőktől, és a kihívás utolsó részét az öngyilkosság jelenti. Ráadásul az internetnek köszönhetően divatba jött az egyre veszélyesebb helyen történő selfie készítése, ami szintén az életébe került néhány kalandra vágyó vállalkozónak. Több challenge elvárásai között szerepel, hogy videó formában legyen megörökítve a cselekmény, hogy egyrészt az illető bizonyítani tudja rátermettségét, másrészt, hogy népszerűségre tegyen szert. Ilyenek közé tartozik többek között ilyen a fahéj kihívás, amikor az adott személynek le kell nyelnie egy kanál fahéjat, ami nem túl egyszerű feladat.

A durvábbak közé tartozik a forró víz kihívás, amelynek résztvevői jó ötletnek tartják, hogy lelocsolják ismerőseiket forrásban lévő vízzel, vagy éppenséggel megisszák azt. A só és jég challenge során pedig a feladatra vállalkozók a bőrükre sót, majd arra jeget helyeznek, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással és maradandó sérüléseket okoznak. A jótékony cél érdekében figyelmet felkeltő kihívások egyike az Ice Bucket Challenge, amelynek során az adott személy leönti magát egy vödör jeges vízzel, és a videóban adakozásra buzdítja az embereket. Ez a kampány Amerikából indult, és az ALS nevű, bénulással járó betegségben szenvedőknek gyűjtöttek. Ebbe a projektbe többek között Bill Gates és Mark Zuckerberg is becsatlakozott. Népszerű az olyan képek feltöltése is, amelyen a levágott hajtincsekkel jelzik, hogy a megszabadult hajzuhatagból parókát készíttetnek az arra rászorulóknak. Nőkre jellemző még, hogy az önelfogadás és természetesség jegyében képeket töltenek fel borotválatlan lábukról, vagy éppen hónaljukról.

De nem csak az emberek képesek deviáns viselkedést produkálni, hanem az állatok is. A nagyatádi mentősök nemrég megálltak, hogy biztosítsák a helyszínt két, egymással verekedő nyúlnak. Nem tudni, pontosan miért történt az eset, de az összeütközésnek döntetlen lett a vége.

Bár megannyi furcsaság van, amiket embertársaink művelnek, biztosak lehetünk abban, hogy nekünk is vannak olyan szokásaink, megnyilvánulásaink, amelyeket néhány ismerősünk döbbenten szemlél. A világunkban rengeteget számít a sokszínűség, minél több embert ismerünk, annál több tapasztalatról, viselkedési formáról szerzünk tudomást, és ez mind a mi személyiségünkhöz is hozzátesz egy-egy részt. Ha megfigyelünk különböző kultúrákat, sokszor rácsodálkozhatunk arra, hogy azok milyen színesek és mennyi érdekes újdonsággal szembesülünk. A másság és a gondolkodásmódok eltérése szükséges is, hiszen minél több nézőpontból közelítünk meg egy problémát, annál nagyobb esélyünk van megtalálni a leghatékonyabb megoldást. Amire ehhez szükség van: nyitottság, rugalmasság és kooperáció. Azonban fel kell tennünk a kérdést: mi az a határ, amelyen belül mozogni lehet, és mi számít már segítséget igénylő problémának?

Kiemelt kép forrása: Youtube